Γράφει ο Άγγελος Τζίτζιρας

Βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα  την μεγάλη πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία , κάτι το οποίο τελευταία φορά είχε γίνει το 2009 με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου πριν την είσοδο της χώρας στα μνημόνια .Γνωρίζοντας όμως ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι δημοσκοπήσεις να πέσουν έξω ως προς τα ποσοστά ή μέχρι και το αποτέλεσμα καλό θα ήταν να σκεφτούμε την πιθανότητα η ΝΔ να μην έχει την αυτοδυναμία και τελικά να κάνει συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ όπου θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχουν κοινά σημεία. Οπότε καλό θα ήταν να σκεφτούμε αυτή την περίπτωση και για το αν θα ήταν θετική μια συγκεκριμένη απόφαση για κάποιο από τα 2 κόμματα και αν όχι τι επιπτώσεις θα είχε σε 1 ή και στις 2 παρατάξεις.

Σε περίπτωση λοιπόν που συνέβαινε κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να δούμε τις επιπτώσεις που θα είχε η ΝΔ σε αυτή την συγκυβέρνηση. Οι οποίες προσωπικά πιστεύω πως θα είναι μικρές έως και ασήμαντες διότι έχει αποδείξει όπως και με το 2012 πως  ξέρει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. επιπλέον θα μπορέσει με ευκολία να περάσει το συντηρητικό της πρόγραμμα εφόσον όπως και να είναι  θα έχει την πλειοψηφία της βουλής. Το μόνο αρνητικό το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει είναι η έστω και μικρή μείωση των ποσοστών της παράταξης λόγο ότι θα υπάρξουν μερικοί ψηφοφόροι οι οποίοι θα θεωρήσουν πως η ΝΔ δεν έχει αλλάξει καθόλου από το 2012 αλλά δεν θεωρώ πως θα είναι τόσο μεγάλη η μείωση ώστε να φέρει σε ανησυχία στα στελέχη της παρατάξεις.

Βλέποντας τι θα μπορούσε να γίνει στην ΝΔ σε περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ, ήρθε η ώρα να δούμε τις επιπτώσεις που θα είχε η 2η αλλά και μικρότερη παράταξη μέσα σε αυτή την μεγάλη απόφαση. Αν δούμε λιγάκι την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ έως σήμερα μπορούμε να δούμε πως η συνεργασία του με την ΝΔ το 2012 δεν είχε θετικά αποτελέσματα εφόσον από 12%  στις τότε εκλογές έφτασε στις εκλογές του 2015 κοντά στο 4% κάτι το οποίο εκτός από ότι σίγουρα ήταν κάτι το θλιβερό στους πιστούς ακολούθους της παράταξης σίγουρα έστειλε  ισχυρό μήνυμα προς τα κεντρικά γραφεία στην Τρικούπη ότι αν ήθελαν να επιβιώσει η παράταξη θα  έπρεπε σίγουρα να αλλάξει. Με σκληρούς αγώνες και προσπάθειες μέσα σε μερικούς μήνες κατάφερε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Φώφη Γεννηματά από 4% να φτάσουν στο 6% στις δεύτερες εκλογές του 2015.

Γνωρίζοντας τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ μετά από αυτή την απόφαση νομίζω είναι εύκολο να καταλάβουμε πως ένας μεγάλος αριθμός  ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ σίγουρα θα απογοητευτεί  με την απόφαση αυτή αλλά και θα εκνευριστεί βλέποντας πως οι τελευταίες του ελπίδες για την αντιμετώπιση της Δεξιάς από το ΚΙΝΑΛ  θα έχουν πάει χαμένες κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την παράταξη όπου στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να αφήσει την ιστορική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου εκτός βουλής. Εκτός αυτού το ΚΙΝΑΛ εντός της συγκυβέρνησης δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει καμία από τις προτάσεις του προγράμματος Ελλάδα λόγο της μεγάλης αντίδρασης  των ακραίων  και συντηρητικών μελών του πρώτου κόμματος  έτσι κάνοντας την παράταξη όχι μόνο ουρά της ΝΔ αλλά και ένα κόμμα προς διάλυση.