Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, οι πράσινες απόψεις απουσιάζουν από την κεντρική πολιτική και ο νέος ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκης δρομολογεί τις «αναπτυξιακές» επενδύσεις που συμβάλουν στην περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας, διαπιστώνει η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μεγάλου και ενωτικού Πράσινου κόμματος.

Δεν πρέπει να διαφεύγει -λένε- ότι, παρόλη την ισχυροποίηση της πόλωσης, το πολιτικό σύστημα δεν έπεισε και 5.569.000 ψηφοφόροι επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη και να μην εκφραστούν, ενώ άλλοι 120.000 επέλεξαν να δείξουν τη γενική δυσαρέσκειά τους με άκυρο ή λευκό.

Έτσι, μετά από μια προεκλογική περίοδο με εμφανή την απουσία της αυτόνομης Πράσινης πρότασης αλλά και με ανυπαρξία οικολογικών προτεραιοτήτων εκ μέρους των άλλων κομμάτων, έχει ξεκινήσει η διοργάνωση ιδρυτικού συνεδρίου των Πράσινων στις 1-3 Νοεμβρίου 2019.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι αυτό επιβάλλεται και από τη μετεκλογική προοπτική συρρίκνωσης του περιβάλλοντος χάριν των επενδύσεων. Ο παραδοσιακός λαϊκισμός της ανάπτυξης των εξορύξεων και των αντιπεριβαλλοντικών επενδύσεων «με ολίγον από περιβάλλον» φαίνεται να ενισχύεται και μάλιστα σε μια εποχή Κλιματικής Κρίσης και υπερβάλλουσας προσβολής του περιβάλλοντος.
Με επτά νεκρούς αυτή τη φορά, η φύση μας έδωσε ένα ακόμη μήνυμα-λαίλαπα για την κλιματική αλλαγή ενώ οι αρμόδιοι στην καλύτερη περίπτωση αρκούνται σε φραστικές αναφορές. Ήδη ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκης, χαρακτήρισε εμβληματικές και απόλυτης προτεραιότητας όλες τις επενδύσεις που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή, από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και χρυσού, μέχρι τις δασικές εκτάσεις και το κτηματολόγιο ή τον κορεσμό με μπετόν στο Ελληνικό και στην ακτή του Αγίου Κοσμά και του Σαρωνικού. Τα θεωρεί κομβικά για την προσέλκυση επενδύσεων επειδή εκτιμά ότι δεν μπόρεσε να φέρει ανάπτυξη στην προηγούμενη θητεία του ως Υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαμαρά γιατί παντού συναντούσε περιβαλλοντικούς όρους.

• Για ποια ανάπτυξη πρόκειται, όμως, όταν οι απειλές των φυσικών καταστροφών που θα αφανίσουν ζωές, περιουσίες καλλιέργειες και υποδομές είναι πια παρούσες;
• Θα διδαχτούν άραγε από τη διεθνή εμπειρία, αφού μόνον οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην πράσινη οικονομία ανήλθαν το 2018 στα 22.6 τρις ευρώ;

Τις αλλαγές στο μοντέλο της ανάπτυξης φαίνεται πως μπορεί να επιβάλλει μόνον η συγκρότηση ενός μαζικού Πράσινου Κόμματος, που να βάζει ως προτεραιότητα την Κλιματική Κρίση, την ποιότητα ζωής των πολιτών, την οικοδόμηση αξιόπιστης δημοκρατίας και τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Η κλιματική και οικολογική κρίση είναι επείγουσα και, παρόλο που στην Ελλάδα δεν συζητιέται, απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι ξαφνικοί λαίλαπες, οι ραγδαίοι και σφοδροί άνεμοι, τα όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εναλλαγή περιόδων ξηρασίας και πλημμυρών δεν είναι κινδυνολογία αλλά ζώσα πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων, με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις στη φύση, τη ζωή και την οικονομία.
Οι πολίτες δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν να απαλλοτριώσει την ποιότητα της ζωής τους, την υγεία τους και την ασφάλειά τους. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης και να φέρουμε και στην Ελλάδα το πράσινο κύμα που έχει κατακλύσει την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στα παιδιά μας.

Είναι καιρός να υπάρξει και στην Ελλάδα ένας πολιτικός φορέας που να μπορεί να εκφράσει όλους εκείνους που νιώθουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη, ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την ανθρώπινη ευημερία και όλους εκείνους που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην καταστροφική λεηλασία του περιβάλλοντος που επιχειρείται να βαφτιστεί «επενδύσεις».

Γι’ αυτό, το συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου 2019 στοχεύει στην ίδρυση νέου ενιαίου Πράσινου κόμματος, και ήδη συγκροτείται μια ευρεία Οργανωτική Επιτροπή καθώς και άλλες ανοιχτές Επιτροπές. Και καλούνται οι πολίτες με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες να συμβάλουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.