Παντελής Καμάς – Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

Για το Κίνημα Αλλαγής :
Κάποιες σκόρπιες σκέψεις.
Δείχνουμε μουδιασμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ όπως και να το αναλύσεις δείχνει, πώς είμαστε ένα κόμμα, με ρίζες στην Ελληνική Κοινωνία και ένα συμπαγή και όχι μικρο πυρήνα ψηφοφόρων.
Νιώθουμε αμήχανοι απέναντι στην συγκυρία, και είναι λογικό αφού υποτασσόμαστε στη χάραξη της πολιτικής στην ατζέντα που μας βάζουν άλλο, ετεροπροσδιοριζόμαστε ως αντί ενώ έχουμε όλες τις δυνατότητες να αυτοπροσδιοριστούμε, θετικά.
Αποδεχόμαστε μία λογική κεντρισμού, ενώ ακόμα και η πιο ¨δεξιά” απόχρωση εντός του χώρου μας κατατάσσει στην αριστερά.
Κυριαρχεί η ανυπομονησία να γίνουμε γρήγορα και πάλι μεγάλο κόμμα, όχι για να απαντήσουμε στα προβλήματα της χώρας, αλλά για να λυθούν ψυχολογικά προβλήματα στελεχών μας.
Οι λύσεις δεν μπορούν να αναζητηθούν με ένα τετριμμένο τρόπο.
Στρατηγική θα χαράξεις όταν έχουν ωριμάσει οι νέες συνθήκες και δεις που” κάθεται”η κατάσταση με τη νέα κυβέρνηση.
Οι σταθερές όμως που πρέπει να διέπουν την πρακτική μας είναι, για μένα, οι εξής :
1. Αποκατάσταση της εσωτερικής ενότητας του χώρου, όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε ΜΑΖΙ ένα βήμα Μπροστά
2. Ενδυνάμωση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Οι εποχές των χαρισματικών ηγεσιών έχουν παρέλθει, άρα το κόμμα πρέπει να είναι θεσμός
3. Μέσα από μία προγραμματική διατύπωση ενός σαφούς,εύληπτου και ρεαλιστικού, προτάγματος για τη χώρα, χρήσιμη θα πρέπει μία όχι βιαστική αλλά καλά προετοιμασμένη προγραμματική συνδιάσκεψη.
4. Απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα συγχωροχάρτι, στις ιστορικές του ευθύνες για την κρίση στη χώρα. Απεναντίας, ο όποιος διάλογος ξεκινάει από τη βασική αρχή της ανάληψης από την ηγετική ομάδα του Τσίπρα της ευθύνης α) για την υποθήκευση της Δημόσιας Περιουσίας Β) του ξεπουλήματος των Τραπεζών γ) της εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Καμία αλλά καμία κοινή προσπάθεια για το μέλλον, δεν υπάρχει χωρίς κοινό αφήγημα για το παρελθόν. δ) Συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι δεν συζητάμε με τον κύριο Τσίπρα.
5) Αποκατάσταση , της πατριωτικής φυσιογνωμίας της παράταξης, ως διακριτό ιστορικό μας γνώρισμα.
6) Σταθερή ανανέωση. Κάποιοι από εμάς, ίσως να χρειαστεί να κάτσουμε στα μετόπισθεν. Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα μεταξύ προσωπικής καριέρας και αναγκαιότητας ο χώρος να προσφέρει και πάλι στην πατρίδα.
ΥΓ: 1. Για το κόμμα θεσμός θα επανέλθω σύντομα με μια σειρά προτάσεων.
Υ. Γ: Είσαι πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, όταν λες αυτό που πιστεύεις και κάνεις ότι θεωρείς σωστό