15.1 C
Athens

Οι αλάνες του Πειραιά ζωντανεύουν ξανά – Μια μεγάλη γιορτή μνήμης, ποδοσφαίρου και γειτονιάς

Must read

Από 11 έως 16 Νοεμβρίου, έξι σημεία του Πειραιά μετατρέπονται σε θεατρικές και ποδοσφαιρικές σκηνές με ηθοποιούς, συγγραφείς και παλαίμαχους θρύλους.

Οι αλάνες του Πειραιά ξαναζωντανεύουν! Για πρώτη φορά, η πόλη των λιμανιών και των παιδικών φωνών γίνεται η μεγάλη σκηνή μιας γιορτής που συνδέει το ποδόσφαιρο, τις τέχνες και τη μνήμη της γειτονιάς, στο πλαίσιο του νέου φεστιβάλ «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά». Από τις 11 έως τις 16 Νοεμβρίου, έξι τοποθεσίες του Πειραιά – Αγ. Ανάργυροι (Παλιά Κοκκινιά), Βοτσαλάκια, Πάρκο Δηλαβέρη, Πλατεία Καμινίων, Πλατεία Πηγάδας και Πλατεία Κοραή – θα υποδεχτούν θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, σε μια αναδρομή στις ρίζες της πόλης και στο αληθινό παιχνίδι της ζωής.

Στις αλάνες που κάποτε αντηχούσαν φωνές, μπάλες και γέλια, το πνεύμα της γειτονιάς επιστρέφει με τη μορφή μικρών «ταχυδραμάτων». Εκεί όπου το ποδόσφαιρο ήταν τρόπος ζωής και όχι θέαμα, ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός, οι παλιοί ποδοσφαιριστές, οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί ενώνονται για να θυμίσουν πως στις πιο απλές στιγμές κρύβεται η ουσία.

Η διοργάνωση, σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Σταύρου Καραγιάννη, φέρνει στο προσκήνιο σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Βασίλης Κατσικονούρης, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η Βασιλική Πέτσα, η Μαρία Ψαρολόγου και ο νεαρός Γιώργος Λακιώτης, μαθητής του Ζαννείου Πρότυπου Λυκείου. Οι ιστορίες τους μετατρέπονται σε ζωντανές μνήμες, αναπαριστώντας την εποχή της αλάνας – τότε που το παιχνίδι, η φιλία και η φαντασία έφτιαχναν κόσμους ολόκληρους.

⚽ Οι παλαίμαχοι επιστρέφουν στις αλάνες

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι βετεράνοι του Ολυμπιακού και του Εθνικού θα μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες από τις αλάνες του Πειραιά, τότε που όλα ξεκινούσαν από ένα γήπεδο χωρίς γραμμές και δίχτυα.
Στις 12 Νοεμβρίου στα Βοτσαλάκια, θα συμμετάσχει η ομάδα Κ14 του Εθνικού, μαζί με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, ενώ στις 16 Νοεμβρίου, στην Πλατεία Κοραή, θα μιλήσουν οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού, θυμίζοντας πως το πάθος για την μπάλα και τη γειτονιά δεν ξεθωριάζει ποτέ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

  • 11/11 – Παλιά Κοκκινιά (Πλατεία Αγ. Αναργύρων): “Αλλιώτικη Επιστροφή” του Γιώργου Λακιώτη

  • 12/11 – Βοτσαλάκια: “Μνημόσυνο” της Βασιλικής Πέτσα

  • 13/11 – Πάρκο Δηλαβέρη: “Κανείς δεν έπαιζε μαζί του” του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

  • 14/11 – Πλατεία Καμινίων: “Φωτογραφία” του Βασίλη Κατσικονούρη

  • 15/11 – Πλατεία Πηγάδας: “Η Τελευταία Αλάνα” της Μαρίας Ψαρολόγου

  • 16/11 – Πλατεία Κοραή: “Φωτογραφία” του Βασίλη Κατσικονούρη

Όλες οι δράσεις ξεκινούν στις 19:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ψυχή του Πειραιά στις αλάνες του

«Στις αλάνες θα αναζητήσουμε ξανά το πνεύμα και τις καθημερινές λειτουργίες του Πειραιά», σημειώνει ο σκηνοθέτης Σταύρος Καραγιάννης. «Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε οι φωνές όλων των παιδιών που πέρασαν από εκεί, να ξαναζήσουμε την ελευθερία της φαντασίας και της συλλογικότητας».

Πρόκειται για μια από τις πιο ζεστές και αληθινές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις της χρονιάς, μια δράση που ενώνει γενιές, γειτονιές και ιστορίες – εκεί όπου χτυπά ακόμα η καρδιά της πόλης: στις αλάνες του Πειραιά.

- Advertisement -spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest article