- Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται οριστικά η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας, η οποία προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου για όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά τον νόμο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
- Όπως έκανε γνωστό στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, «απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών ποσών όλοι οι συνταξιούχοι χηρείας μετά το νόμο Κατρούγκαλου, για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η περικοπή αυτή».
- Η νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχίσει κανονικά η καταβολή δύο εθνικών συντάξεων, στις περιπτώσεις όπως οι συντάξεις χηρείας, όπου η σώρευση των δύο εθνικών συντάξεων δεν πηγάζει εξ ιδίου δικαιώματος.
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται οριστικά η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας, η οποία προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου για όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά τον νόμο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Όπως έκανε γνωστό στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, «απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών ποσών όλοι οι συνταξιούχοι χηρείας μετά το νόμο Κατρούγκαλου, για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η περικοπή αυτή».
Η νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχίσει κανονικά η καταβολή δύο εθνικών συντάξεων, στις περιπτώσεις όπως οι συντάξεις χηρείας, όπου η σώρευση των δύο εθνικών συντάξεων δεν πηγάζει εξ ιδίου δικαιώματος.
Πόσοι ωφελούνται από τη ρύθμιση
Όπως σημείωσε νωρίτερα η κ. Κεραμέως σε ανάρτησή της, η ρύθμιση βάζει τέλος σε μία πολυετή αδικία για χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης χηρείας.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, 75.000 συνταξιούχοι που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε, μετά τη συμπλήρωση της τριετίας, να έχουν υποστεί περικοπή από το 70% στο 35%.
Οι συνταξιούχοι αυτοί ωφελούνται, καθώς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης και δεν θα υποστούν ποτέ στο μέλλον περικοπή. Επίσης, δεν θα οφείλουν πλέον στον e-ΕΦΚΑ κανένα ποσό αναδρομικών.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 8.500 συνταξιούχοι χηρείας του Δημοσίου έχουν ήδη δει την περικοπή να εφαρμόζεται στις συντάξεις τους. Με τη ρύθμιση που προωθείται, θα ωφεληθούν, καθώς, από τον επόμενο μήνα της ψήφισης του νόμου, η σύνταξη χηρείας τους θα επανέλθει από το 35% στο 70%.
Γλιτώνουν περικοπή 312 ευρώ οι δικαιούχοι δύο εθνικών συντάξεων
Παράλληλα, θα ωφεληθούν 122.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις, μία από δικό τους συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μία από σύνταξη χηρείας.
Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας, με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, που οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση ΣτΕ, θα έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα περικοπή στη δεύτερη εθνική σύνταξη που προέρχεται από τη χηρεία.
Συγκεκριμένα, η περικοπή αυτή θα αντιστοιχούσε στο 70% μίας εθνικής σύνταξης, δηλαδή κατά μέσο όρο 312 ευρώ μηνιαίως.





