Νέο δικαστικό μέγαρο Πειραιά: Τον Ιούλιο τα εγκαίνια – το πρώτο «πράσινο» δικαστήριο της Ελλάδας

Διαβάστε

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Μόλις 19 μήνες μετά την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Φλωρίδη, το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά είναι στην ευθεία για τα εγκαίνια.
  • Τα τρία από τα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος παραδίδονται τον Ιούλιο — το τέταρτο ακολουθεί τον Μάρτιο του 2027.
  • Το νέο μέγαρο είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED Gold και υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης NextGenerationEU.

Μόλις 19 μήνες μετά την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Φλωρίδη, το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά είναι στην ευθεία για τα εγκαίνια. Τα τρία από τα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος παραδίδονται τον Ιούλιο — το τέταρτο ακολουθεί τον Μάρτιο του 2027.

Το νέο μέγαρο είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED Gold και υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης NextGenerationEU. Βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου — σε απόσταση 400 μέτρων από τον σταθμό Μετρό Πειραιά.

Τι περιλαμβάνει το συγκρότημα

Η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται σε 37.350 τ.μ. σε τέσσερα κτίρια. Το συγκρότημα διαθέτει 39 αίθουσες ακροατηρίων — δύο εκ των οποίων χωρούν περίπου 290 ατόμων η καθεμία — καθώς και 24 αίθουσες συσκέψεων δικαστών, 319 γραφεία, 8 χώρους αναμονής μαρτύρων, 2 βιβλιοθήκες, ειδικούς χώρους κράτησης και μεταγωγών, και 303 θέσεις στάθμευσης. Στα δώματα εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ η ενεργειακή κατανάλωση θα είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια για κτήρια μηδενικής κατανάλωσης. Το διατηρητέο κτήριο που υπήρχε στο οικόπεδο αποκαταστάθηκε και θα χρησιμοποιηθεί για γραφεία δικηγόρων.

Τι είπαν Φλωρίδης, Λάσκος και Κλάππας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ξεναγώντας δημοσιογράφους στον χώρο μαζί με τον γενικό γραμματέα Πέλοπα Λάσκο, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το μέγαρο «ίσως τον καλύτερο δικαστικό χώρο στην Ευρώπη, αλλά σε κάθε περίπτωση έναν από τους καλύτερους».

Ο κ. Λάσκος το χαρακτήρισε «καινούργια αρχή» και «προαναγγελία» για το πώς θα είναι τα επόμενα δικαστικά μέγαρα στη χώρα, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας μίλησε για «δικαίωση αγώνων πολλών γενεών δικηγόρων» — προσθέτοντας πως το κτίριο θα καταστήσει τον Πειραιά δικαστικό κέντρο της Νότιας Αθήνας και Δυτικής Αττικής. Ο κ. Κλάππας τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται και ο κατάλληλος αριθμός δικαστών και υπαλλήλων: «Όσο καλό και αν είναι ένα κτίριο, μόνο του δεν απονέμει η Δικαιοσύνη».

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Τελευταία νέα