- Πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη τροπολογία, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί ευνοϊκή μεταχείριση για τον ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης των υποκλοπών και του Predator σε δεύτερο βαθμό, καθώς ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό.
- Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτόν τον σχεδιασμό αντιτίθενται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με το ενδεχόμενο της τροπολογίας να προκαλεί ισχυρούς τριγμούς εντός της ΝΔ και «πολιτικό σεισμό» στη χώρα.
- Το σχέδιο της ετεροδικίας Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν εντός του Αυγούστου να περάσουν από τη Βουλή τροπολογία που θα διαχωρίζει τον Ταλ Ντίλιαν από τους υπόλοιπους ιδιώτες που πρωτοδίκως έχουν καταδικαστεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών, δίνοντάς του τη δυνατότητα να δικαστεί στη χώρα του, ενώ στην Ελλάδα θα θεωρείται αθώος.
Πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη τροπολογία, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί ευνοϊκή μεταχείριση για τον ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης των υποκλοπών και του Predator σε δεύτερο βαθμό, καθώς ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτόν τον σχεδιασμό αντιτίθενται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με το ενδεχόμενο της τροπολογίας να προκαλεί ισχυρούς τριγμούς εντός της ΝΔ και «πολιτικό σεισμό» στη χώρα.
Το σχέδιο της ετεροδικίας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν εντός του Αυγούστου να περάσουν από τη Βουλή τροπολογία που θα διαχωρίζει τον Ταλ Ντίλιαν από τους υπόλοιπους ιδιώτες που πρωτοδίκως έχουν καταδικαστεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών, δίνοντάς του τη δυνατότητα να δικαστεί στη χώρα του, ενώ στην Ελλάδα θα θεωρείται αθώος. Πρόκειται για τον θεσμό της ετεροδικίας που είχε καθιερωθεί μετεμφυλιακά στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στις εδώ αμερικανικές βάσεις.
Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. Όπως επισήμανε στη «Ζούγκλα» η δικηγόρος Αρτεμησία Παπαδάκη, η οποία εκπροσωπεί τον Χρήστο Σπίρτζη και την Όλγα Γεροβασίλη στην υπόθεση των υποκλοπών, δεν αποδίδεται ετεροδικία σε ανθρώπους που δεν είναι κρατικά όργανα, ενώ εάν ο Ντίλιαν έχει δεσμό με ξένο κράτος, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να ανοίξει την υπόθεση για κατασκοπεία προκειμένου να του δοθεί τέτοια προστασία.
Διαψεύσεις από το Μαξίμου
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε διαψεύσει στο παρελθόν αντίστοιχα δημοσιεύματα. Σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για δημοσίευμα που ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετική ρύθμιση ώστε ο Ντίλιαν να δικαστεί στο Ισραήλ, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι ισχύουν οι προηγούμενες διαψεύσεις του για ανάλογα σενάρια, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο προώθησης τέτοιας τροπολογίας. Παράλληλα, ερωτηθείς αν ελληνικές κρατικές υπηρεσίες είχαν εκδώσει συστατικές επιστολές στην Intellexa για τη χρήση του Predator, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξή τους, δηλώνοντας ότι δεν έχει «καμία εικόνα, καμία ενημέρωση, καμία πληροφόρηση» για το θέμα.
Παρά τις παλαιότερες διαψεύσεις, οι νέες πληροφορίες του MEGA επαναφέρουν το ζήτημα στο προσκήνιο, με κυβερνητικά στελέχη να καλούνται να ξεκαθαρίσουν δημόσια αν τελικά προωθείται μηχανισμός που θα οδηγήσει στην απαλλαγή του ιδρυτή της Intellexa από την ελληνική δικαιοσύνη.





