- Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.).
- Στόχος της συνάντησης ήταν η άμεση και από κοινού αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την πόλη, σε μια περίοδο μάλιστα που η καλοκαιρινή τουριστική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά χτυπάει «κόκκινο».
- Ιδρύεται κοινό Συντονιστικό Όργανο Δήμου και ΕΛ.ΑΣ.
Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.).
Στόχος της συνάντησης ήταν η άμεση και από κοινού αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την πόλη, σε μια περίοδο μάλιστα που η καλοκαιρινή τουριστική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά χτυπάει «κόκκινο».
Ιδρύεται κοινό Συντονιστικό Όργανο Δήμου και ΕΛ.ΑΣ.
Η βασικότερη είδηση που προέκυψε από τη σύσκεψη είναι η απόφαση για τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Πειραιά. Το όργανο αυτό θα έχει ως αντικείμενο τον συστηματικό συντονισμό των δράσεων, την τακτική συνεργασία των υπηρεσιών και την άμεση παρέμβαση σε θέματα ασφάλειας, καθημερινότητας και εύρυθμης λειτουργίας της πόλης.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Μώραλης, αν και η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ήδη άριστη, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά όσον αφορά τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών.
Στο «μικροσκόπιο» το παρεμπόριο και οι καταλήψεις δημόσιων χώρων
Η ατζέντα της συζήτησης ήταν πλούσια, με τους συμμετέχοντες να εστιάζουν σε χρόνια προβλήματα της πόλης:
Κυριακάτικο Παζάρι & Παρεμπόριο: Εξετάστηκαν μέτρα για την πάταξη του παράνομου εμπορίου που αναπτύσσεται γύρω από το παζάρι, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση για κατοίκους και νόμιμους επαγγελματίες.
Κατάληψη δημόσιων χώρων: Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις παραβατικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλατεία Καραϊσκάκη (περιοχή λιμανιού), καθώς και στις νησίδες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

«Crash test» για το κυκλοφοριακό λόγω τουρισμού και κρουαζιέρας
Με το καλοκαίρι να βρίσκεται στην κορύφωσή του, η κυκλοφοριακή διαχείριση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την πόλη. Ο Δήμαρχος Πειραιά αναγνώρισε την ενισχυμένη παρουσία της Τροχαίας το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων σε σημεία αιχμής.
🚨 Έμφαση στις Πύλες Κρουαζιέρας Ε11 και Ε12
Ο Γιάννης Μώραλης ζήτησε την εντατικοποίηση της ρύθμισης της κυκλοφορίας στις πύλες κρουαζιέρας Ε11 και Ε12, όπου καταγράφεται το αδιαχώρητο τις ημέρες ταυτόχρονης έλευσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Παράλληλα, συζητήθηκαν ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα για την περιοχή του Βεακείου Θεάτρου κατά τις ημέρες των παραστάσεων, παρουσία και εκπροσώπου των κατοίκων.
Ξενάγηση στο υπερσύγχρονο Επιχειρησιακό Κέντρο του Δήμου
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Μώραλης ξενάγησε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Δήμου Πειραιά, το οποίο στεγάζεται στον 9ο όροφο του Δημαρχείου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο ελέγχου όπου συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα από τις «έξυπνες» υπηρεσίες της πόλης, αποτελώντας το βασικό εργαλείο για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Πολιτική Προστασία.

Γιάννης Μώραλης: «Στόχος μας ένας Πειραιάς ασφαλής, λειτουργικός και φιλόξενος»
Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε: «Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με ιδιαίτερη δυναμική, με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και εκατομμύρια επισκέπτες. Απαιτείται συνεχής συνεργασία. Με το νέο Συντονιστικό Όργανο θα αντιμετωπίζουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα. Στόχος μας είναι ένας Πειραιάς ασφαλής και λειτουργικός για κατοίκους, επαγγελματίες και τουρίστες».





