- Μία εβδομάδα έμεινε για να λήξει η προθεσμία για τις νέες ταυτότητες.
- Από τις 3 Αυγούστου, οι παλιές, μπλε αστυνομικές ταυτότητες θα γίνονται αποδεκτές μόνο εντός Ελλάδας.
- Η παράταση που δόθηκε στις παλιές ταυτότητες Υπενθυμίζεται ότι παράταση δόθηκε στη χρήση των παλιών αστυνομικών ταυτοτήτων, χωρίς όμως η σχετική ρύθμιση να επαναφέρει την πλήρη ισχύ τους.
Μία εβδομάδα έμεινε για να λήξει η προθεσμία για τις νέες ταυτότητες. Από τις 3 Αυγούστου, οι παλιές, μπλε αστυνομικές ταυτότητες θα γίνονται αποδεκτές μόνο εντός Ελλάδας.
Η παράταση που δόθηκε στις παλιές ταυτότητες
Υπενθυμίζεται ότι παράταση δόθηκε στη χρήση των παλιών αστυνομικών ταυτοτήτων, χωρίς όμως η σχετική ρύθμιση να επαναφέρει την πλήρη ισχύ τους. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η παράταση για τις παλιές ταυτότητες ισχύει έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2027.
Οι παλιές ταυτότητες θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές μόνο σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες εξ αποστάσεως ταυτοποίησης και όχι ως γενικό αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας ή ταξιδιωτικό έγγραφο. Η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, εφόσον το δελτίο ταυτότητας αναγράφει το ονοματεπώνυμο του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες.
Η παράταση αφορά, μεταξύ άλλων, τα δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα δελτία ταυτότητας των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τις άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον αυτές βρίσκονται σε ισχύ. Η απόφαση ελήφθη λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των νέων δελτίων, ώστε οι πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην αντικατάστασή τους να μπορούν να ολοκληρώνουν συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Τι ισχύει αν δεν εκδοθεί νέα ταυτότητα
Η κατάργηση της παλιάς ταυτότητας δεν επηρεάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, τις συναλλαγές των πολιτών με το ελληνικό Δημόσιο ούτε τις διαδικασίες ταυτοποίησης εντός της χώρας.
Ωστόσο, όσοι δεν εκδώσουν τις νέες ταυτότητες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς δεν θα θεωρούνται έγκυρες. Οι παραδοσιακές «μπλε» αστυνομικές ταυτότητες δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ). Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει είτε να έχουν τις νέες ταυτότητες είτε να χρησιμοποιήσουν διαβατήριο.
Το κόστος της νέας ταυτότητας
Για την έκδοση της νέας ταυτότητας απαιτούνται:
- Ηλεκτρονικό παράβολο 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου 4485), που καλύπτει το κόστος του δελτίου, την εκτύπωση, την προσωποποίηση και τη μεταφορά
- Για πολύτεκνους, το ποσό μειώνεται στα 5 ευρώ (Τύπος Παραβόλου 4486), με προσκόμιση δικαιολογητικών
- Ένσημο ΕΛΑΣ 0,50 ευρώ (Τύπος Παραβόλου 2043), το οποίο επικολλάται στην αίτηση
Όλα τα e-παράβολα πρέπει να έχουν εξοφληθεί πριν από την επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα.
Τα fake news γύρω από τις νέες ταυτότητες
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δημοσιοποιήσει τα fake news που έχουν κατά καιρούς διακινηθεί για τις νέες ταυτότητες, δίνοντας παράλληλα τις αντίστοιχες απαντήσεις:
- Τσιπάκι γεωεντοπισμού: Το δελτίο δεν εμπεριέχει τεχνολογία καταγραφής δεδομένων θέσης. Συλλέγονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία.
- Πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα μέσω ΑΜΚΑ: Ο ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται ούτε εμφανώς ούτε αποθηκευμένος εσωτερικά στο δελτίο.
- Ομάδα αίματος χωρίς τη θέλησή μας: Η αναγραφή της ομάδας αίματος είναι προαιρετική και γίνεται μόνο κατόπιν επιθυμίας του πολίτη, με σχετική βεβαίωση.
- Θρησκευτικές πληροφορίες: Δεν υπάρχει καμία σύνδεση του νέου δελτίου με θρησκευτικά στοιχεία· το υπουργείο το χαρακτηρίζει παραπληροφόρηση.
- Πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα: Η διαδικασία έκδοσης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το αυστηρό ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων.





