- Για τα καλά φαίνεται πως έχει «ανακατέψει» τη Βουλή η υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα για τη θέση της Ε’ Αντιπροέδρου, την οποία δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ ως 5η κοινοβουλευτική δύναμη.
- Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη βουλεύτρια Επικρατείας, ενώ η κυβέρνηση άνοιξε κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, εμπλέκοντας την υπόθεση του Γιάννη Στουρνάρα, προκαλώντας την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που θύμισε τους… Σπαρτιάτες.
- Η σχετική ψηφοφορία για την εκλογή της Ε’ Αντιπροέδρου έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι.
Για τα καλά φαίνεται πως έχει «ανακατέψει» τη Βουλή η υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα για τη θέση της Ε’ Αντιπροέδρου, την οποία δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ ως 5η κοινοβουλευτική δύναμη. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη βουλεύτρια Επικρατείας, ενώ η κυβέρνηση άνοιξε κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, εμπλέκοντας την υπόθεση του Γιάννη Στουρνάρα, προκαλώντας την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που θύμισε τους… Σπαρτιάτες.
Η σχετική ψηφοφορία για την εκλογή της Ε’ Αντιπροέδρου έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να προτείνει την Έλενα Ακρίτα, παρά τις διαρροές από την πλευρά της ΝΔ πως δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα.
«Ούτε βήμα πίσω», λέει η Δούρου
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, εισερχόμενη σήμερα στη Βουλή, η πρόεδρος του κόμματος Ρένα Δούρου, δεν θα γίνει «ούτε ένα βήμα πίσω». Σημείωσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον υπάρχει ηγεσία, υπάρχουν συλλογικά όργανα αποφάσεων. Τις συλλογικές αποφάσεις στο κόμμα δεν τις έχουμε για ομορφιά». Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως «εγώ είμαι Αρβανίτισσα».
Την υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα πρόκειται να στηρίξουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ, που έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σκεπτικό όλων των πλευρών είναι πως κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να υποδείξει το ίδιο τον υποψήφιό του για μία θέση στο προεδρείο.
Τι εξαρτάται από τη ΝΔ
Με αυτά τα δεδομένα, το αν θα εκλεγεί η Έλενα Ακρίτα εξαρτάται από την ακριβή στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στην ψηφοφορία. Αν συμμετάσχουν και ψηφίσουν «όχι» ή «παρών», τότε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκλεγεί — και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν το δικαίωμα να υποδείξει άλλον υποψήφιο, οπότε η θέση στο προεδρείο θα μείνει κενή.
Εφόσον, αντίθετα, οι βουλευτές της ΝΔ επιλέξουν την αποχή από την ψηφοφορία, τότε η Έλενα Ακρίτα μπορεί να εκλεγεί, αρκεί να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 75 ψήφους. Αυτό προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, που παραπέμπει στο άρθρο 67 του Συντάγματος.
Η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον Στουρνάρα
Η υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αφορμή αποτέλεσε ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική στάση του ΠΑΣΟΚ, συγκριτικά με την αρνητική ψήφο που έδωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν από την κυβέρνηση προτάθηκε η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη διυλίζει —και καταψηφίζει— τον κ. Στουρνάρα, αλλά “καταπίνει” την κυρία Ακρίτα. Έντεκα χρόνια μετά το “Μένουμε Ευρώπη”, συστρατεύεται με τους πιο ακραίους εκφραστές της πάνω και της κάτω πλατείας. Καθένας με τις επιλογές του».
Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη
Το σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία παρέπεμψε σε πρώην βουλευτές των Σπαρτιατών που εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια υπερψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, ακόμη και τον προϋπολογισμό, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (π.χ. Κατσιβαρδάς, Ασπιώτης κ.λπ.).
Όπως σχολίασε το ΠΑΣΟΚ: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή: παγίως υπερψηφίζει τους αντιπροέδρους που προτείνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα –συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης– με εξαίρεση τα ακροδεξιά και ναζιστικά μορφώματα. Για τα πρόσωπα που προτείνονται, την ευθύνη έχουν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Ο κ. Μαρινάκης, που καταπίνει αμάσητες τις ψήφους των Σπαρτιατών και διαφημίζει μάλιστα τη στάση τους όταν συντάσσονται με τη Νέα Δημοκρατία στον προϋπολογισμό και σε άλλα νομοθετήματα, δεν είναι σε θέση να κάνει μαθήματα πολιτικής στάσης στο ΠΑΣΟΚ».





