- Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Πλατεία Συντάγματος, με πλακάτ, τα χαρακτηριστικά φλαμίνγκο και συνθήματα, από Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστών.
- Στο πλευρό των διοργανωτών συντάσσονται πολυάριθμες ενώσεις και σωματεία από την Ελλάδα, σύλλογοι μεταναστών και άλλες συλλογικότητες.
- Το βασικό μήνυμα: «Ούτε γη, ούτε νερό — Όχι στο ξεπούλημα της γης μας και στην οικολογική καταστροφή για τα κέρδη των ολιγαρχών».
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Πλατεία Συντάγματος, με πλακάτ, τα χαρακτηριστικά φλαμίνγκο και συνθήματα, από Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστών. Στο πλευρό των διοργανωτών συντάσσονται πολυάριθμες ενώσεις και σωματεία από την Ελλάδα, σύλλογοι μεταναστών και άλλες συλλογικότητες. Το βασικό μήνυμα: «Ούτε γη, ούτε νερό — Όχι στο ξεπούλημα της γης μας και στην οικολογική καταστροφή για τα κέρδη των ολιγαρχών».
Το «project Κούσνερ» και η καταστροφή της Vjosa
Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται ένα τουριστικό project που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη Απριλίου, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς άδειες και με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης Ράμα — η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, παρέχει παραπλανητικές εξηγήσεις στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Οι καταστροφές εντοπίζονται στην Προστατευόμενη Περιοχή Pishë Poro-Narta και εντός του Προστατευόμενου Τοπίου Vjosa (Αωός)–Narta, που αποτελεί τμήμα του δέλτα του ποταμού Βιόσα — του τελευταίου άγριου ποταμού στην Ευρώπη. Στην περιοχή αυτή σχεδιάζεται η ανέγερση υπερπολυτελούς θερέτρου που υποστηρίζεται οικονομικά από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο τον Ράμα να έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη σύνδεση.
Το νομικό παράθυρο για την καταστροφή άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν η αλβανική κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο για τις προστατευόμενες περιοχές, επιτρέποντας τσιμεντοποίηση σε ζώνες αυστηρής προστασίας — κάτι που βιώνουν επώδυνα και οι κάτοικοι του χωριού Rrjoll στη βόρεια Αλβανία.
Καταστολή, συρματοπλέγματα και θεωρίες συνωμοσίας
Οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα μεταφέρουν κλίμα τρομοκρατίας από την πατρίδα τους: εκατοντάδες πολίτες που επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά ήρθαν αντιμέτωποι με βίαιη καταστολή από μπράβους, ενώ συρματοπλέγματα αποκλείουν πλέον τη δημόσια πρόσβαση στην ακτογραμμή. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διαδηλώνουν στους δρόμους των Τιράνων.
«Το σενάριο είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο σε πολλά μέρη των Βαλκανίων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές. «Η δημόσια γη χαρίζεται σε ξένους και ντόπιους “στρατηγικούς επενδυτές”, οι οποίοι υπόσχονται θέσεις εργασίας σε βάρος της φύσης και των ντόπιων ιδιοκτητών». Καταγγέλλουν επίσης ότι αλβανικά ΜΜΕ επιστρατεύουν θεωρίες συνωμοσίας περί «υποκινούμενων διαδηλώσεων από ξένο — ελληνικό ή σερβικό — δάκτυλο».
Οι συγκεντρωμένοι ευχαρίστησαν θερμά τους Έλληνες πολίτες και μετανάστες από άλλες χώρες που έδωσαν το «παρών» στο Σύνταγμα, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.





