- Ανάρτηση με σειρά αιτημάτων προς τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας απηύθυνε η κίνηση δημοτών «Ανήσυχοι Δημότες», με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια.
- Όπως αναφέρει η κίνηση, «η πρόληψη δεν μπορεί να μετακυλίεται αποκλειστικά στον πολίτη».
- Τα αιτήματα προς τον Δήμο Οι «Ανήσυχοι Δημότες» ζητούν άμεσα συστηματικούς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς, όπου αυτοί προβλέπονται και επιτρέπονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και άμεσους ελέγχους και παρεμβάσεις σε πάρκα, δημόσιους χώρους και σημεία όπου λιμνάζουν νερά.
Ανάρτηση με σειρά αιτημάτων προς τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας απηύθυνε η κίνηση δημοτών «Ανήσυχοι Δημότες», με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Όπως αναφέρει η κίνηση, «η πρόληψη δεν μπορεί να μετακυλίεται αποκλειστικά στον πολίτη».
Τα αιτήματα προς τον Δήμο
Οι «Ανήσυχοι Δημότες» ζητούν άμεσα συστηματικούς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς, όπου αυτοί προβλέπονται και επιτρέπονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και άμεσους ελέγχους και παρεμβάσεις σε πάρκα, δημόσιους χώρους και σημεία όπου λιμνάζουν νερά.
Ζητούν επίσης ειδική κινητοποίηση στην περιοχή Σχιστό-Σελεπιτσάρι, καθώς και σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν εστίες στάσιμων νερών, με έλεγχο και άμεση αντιμετώπιση σε λίμνες, φρεάτια, εγκαταλελειμμένους χώρους και κάθε πιθανή εστία αναπαραγωγής κουνουπιών.
Στα αιτήματα περιλαμβάνονται ακόμη η συνεχής παρακολούθηση των εστιών και ενημέρωση των κατοίκων για τα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς και η δημοσιοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και χρονοδιαγράμματος από τον Δήμο.
«Ο ανεμιστήρας δεν είναι πολιτική δημόσιας υγείας»
Η κίνηση σημειώνει πως, φυσικά, οι πολίτες οφείλουν να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας που συστήνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. «Αλλά ο ανεμιστήρας στο μπαλκόνι δεν είναι πολιτική δημόσιας υγείας», τονίζει, προσθέτοντας: «Όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι με στάσιμα νερά, η λύση δεν είναι να πούμε στον πολίτη “κλείσε τα παράθυρα και βάλε ανεμιστήρα”. Η λύση είναι να πάει ο Δήμος εκεί, να εντοπίσει τις εστίες, να τις αντιμετωπίσει και να μην περιμένει να γίνει το κουνούπι… μόνιμος δημότης!».
Οι «Ανήσυχοι Δημότες» ξεκαθαρίζουν ότι δεν ζητούν πανικό, αλλά πρόληψη, σοβαρότητα και άμεσες παρεμβάσεις, καταλήγοντας: «Γιατί απέναντι στα κουνούπια μπορεί να βοηθήσει ο ανεμιστήρας. Απέναντι στην αδράνεια, όμως, χρειάζεται πολιτική βούληση».





