Μητροπολίτης Κερκύρας: «Να εξετάσουμε την πλήρη παραίτηση από το μισθολόγιο του κράτους»

Διαβάστε

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Με εκτεταμένη τοποθέτησή του, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος μπαίνει στη δημόσια συζήτηση για τις αποδοχές των Αρχιερέων, τοποθετούμενος με τρόπο που ξεχωρίζει: προτείνει πλήρη παραίτηση από το μισθολόγιο του κράτους και επαναλαμβάνει δημόσια αυτό που είπε ήδη εντός της Συνόδου.
  • «Αν ο λαός στερείται, ο επίσκοπος δεν μπορεί να απολαμβάνει», γράφει χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας με μία πρόταση τη στάση που θεωρεί ότι επιβάλλεται.
  • Το νομοθετικό πλαίσιο Ο Μητροπολίτης παραθέτει και το θεσμικό πλαίσιο: οι μηνιαίες αποδοχές Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών συνδέονται με ποσοστό 90% του ανώτατου ορίου αποδοχών Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, ενώ για Τιτουλάριους και Βοηθούς Επισκόπους το ποσοστό είναι 70%.

Με εκτεταμένη τοποθέτησή του, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος μπαίνει στη δημόσια συζήτηση για τις αποδοχές των Αρχιερέων, τοποθετούμενος με τρόπο που ξεχωρίζει: προτείνει πλήρη παραίτηση από το μισθολόγιο του κράτους και επαναλαμβάνει δημόσια αυτό που είπε ήδη εντός της Συνόδου.

«Αν ο λαός στερείται, ο επίσκοπος δεν μπορεί να απολαμβάνει», γράφει χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας με μία πρόταση τη στάση που θεωρεί ότι επιβάλλεται.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Ο Μητροπολίτης παραθέτει και το θεσμικό πλαίσιο: οι μηνιαίες αποδοχές Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών συνδέονται με ποσοστό 90% του ανώτατου ορίου αποδοχών Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, ενώ για Τιτουλάριους και Βοηθούς Επισκόπους το ποσοστό είναι 70%. Επισημαίνει ότι τα ποσά που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ αφορούν μικτές αποδοχές και δεν αντικατοπτρίζουν τα καθαρά ποσά μετά φόρων και κρατήσεων.

«Να παραιτηθούμε από το μισθολόγιο»

Κεντρικό σημείο της τοποθέτησής του είναι η πρόταση για αποδέσμευση από τον κρατικό μισθό:

«Ίσως εμείς οι Αρχιερείς θα έπρεπε να εξετάσουμε σοβαρά την πλήρη παραίτησή μας από το μισθολόγιο του κράτους. Δεν το λέω ως εύκολη εντύπωση ούτε ως κίνηση εντυπωσιασμού. Το λέω γιατί θεωρώ πως η πνευματική ελευθερία της Εκκλησίας έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε οικονομική διευθέτηση.»

Θυμίζει ότι μέχρι το 1986 οι Αρχιερείς αμείβονταν από τον ΟΔΕΠ, και προτείνει τα σημερινά ποσά να κατευθυνθούν ως ενίσχυση στους εφημέριους μικρών και φτωχών ενοριών.

Το έργο που «δεν γίνεται είδηση»

Ο Νεκτάριος αναφέρεται και στο κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων που παραμένει συχνά αόρατο: η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας εκπονεί μελέτη κόστους 615.000 ευρώ για κατασκευή περίπου 80 studios φοιτητών και 20 διαμερισμάτων για εκπαιδευτικούς, ενώ λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ» με 65-70 τρόφιμους.

«Η Εκκλησία κάνει έργο χωρίς να γίνεται είδηση. Στηρίζει ανθρώπους χωρίς κάμερες, χωρίς ανακοινώσεις, χωρίς χειροκροτήματα», τονίζει.

Κριτική στη διαχείριση του θέματος

Δεν απουσιάζει και η κριτική στον τρόπο που το ζήτημα αξιοποιήθηκε δημόσια. Ο Μητροπολίτης εκτιμά ότι η προβολή ενός μεγάλου αριθμού, πριν καν ψηφιστεί η ρύθμιση, είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστεί η κοινωνία αντί να ενημερωθεί — και παρατηρεί ότι σε περιόδους κρίσης υπάρχει η τάση να στρέφεται η κοινωνική αγωνία από τα πραγματικά αίτια σε επιμέρους ομάδες.

Κλείνει με ένα προσωπικό σημείο: «Ουδέποτε χρειάστηκε να δαπανηθεί η Ιερά Μητρόπολη για να συντηρήσει την προσωπική μου ζωή», λέει, διευκρινίζοντας ότι από τον μισθό του καλύπτει και δαπάνες λειτουργίας της Μητρόπολης.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Τελευταία νέα