- Αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στο One Channel το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαΐου, μιλώντας για την ταινία που ετοιμάζει για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την προσωπική του ταύτιση με τον εθνικό ήρωα.
- «Έχω πιο πολύ σχέση με τον Κολοκοτρώνη από ό,τι με τον Καποδίστρια γιατί εγώ όταν ήμουν νέος, ήμουν αριστερός και παραβατικό παιδί.
- Αλητείες… Νόμιζα ότι όλοι μου φταίνε», είπε χαρακτηριστικά.
Αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στο One Channel το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαΐου, μιλώντας για την ταινία που ετοιμάζει για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την προσωπική του ταύτιση με τον εθνικό ήρωα.
«Έχω πιο πολύ σχέση με τον Κολοκοτρώνη από ό,τι με τον Καποδίστρια γιατί εγώ όταν ήμουν νέος, ήμουν αριστερός και παραβατικό παιδί. Αλητείες… Νόμιζα ότι όλοι μου φταίνε», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη ανέφερε: «Ήταν κλέφτης, μισθοφόρος και με τα σημερινά δεδομένα μπράβος. Έκανε όλα τα στραβά μέχρι που συνέβη ένα πράγμα και πίστεψε σε πράγματα έξω από τον εαυτό του — όπως εγώ άρχισα να πιστεύω στον Θεό και στον ελληνικό πολιτισμό. Και αυτός ο άνθρωπος ο ιδιοτελής έγινε φωτεινό παράδειγμα».
«Έφτασε σε αυτό που λέει ο Γιούνγκ, να γίνει ήρωας, θρύλος και μετά πρότυπο. Αυτή τη διαδρομή από το σκοτεινό στην πίστη στα ανώτερα και το φως την ξέρω καλύτερα από τον Καποδίστρια. Άρα θα είναι και εξομολογητικό το φιλμ αυτό», πρόσθεσε.
«Αν τους πείραζες δεν θα ήθελα να ήσουν γιος μου»
Ο Σμαραγδής αποκάλυψε και μια συγκλονιστική ιστορία από τη ζωή του Κολοκοτρώνη: κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, τον γιο του Πάνο τον σκότωσαν Έλληνες. Αργότερα ο άλλος γιος του, Γραμμένος, συνάντησε τους δολοφόνους και δεν τους άγγιξε. Έγραψε γράμμα στον πατέρα του: «Πατέρα, συνάντησα τους δολοφόνους του αδελφού μου και γιου σου και δεν τους πείραξα». Ο Κολοκοτρώνης απάντησε: «Αν τους πείραζες δεν θα ήθελα να ήσουν γιος μου».
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το ραντεβού για ένα ευρώ
Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε και την ιστορία πίσω από τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για την ταινία «Καβάφης». Αρχικά ήθελε τον Σαββόπουλο, αλλά η σύζυγός του επέμεινε για τον Βαγγέλη. Το ραντεβού «μισής ώρας» κράτησε τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες ο Σμαραγδής ξέσπασε σε κλάματα διαβάζοντας αποσπάσματα για την ελληνική γλώσσα.
«Ο Βαγγέλης ήταν ακίνητος με τη στάση του Ποσειδώνα», είπε. Δύο μέρες αργότερα τον πήρε τηλέφωνο: «Θα σου γράψω τη μουσική, θα υπογράψουμε συμβόλαιο για ένα ευρώ και είμαι στη διάθεσή σας να ξεκινήσουμε από αύριο».





