- Το Σάββατο 9 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επιμορφωτική επίσκεψη στο Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα — έναν χώρο ιδιαίτερης ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής σημασίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν από τους μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας.
- Στην ξενάγηση συμμετείχαν ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης Αττικής, Επόπτες και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης της Αττικής — στο πλαίσιο δράσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.
- Ο χώρος όπου γεννήθηκαν τα αριστουργήματα Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννο Λώλο και την αρχαιολόγο Χριστίνα Μαραμπέα, των οποίων η επιστημονική παρουσίαση ανέδειξε με γλαφυρό και ουσιαστικό τρόπο τη σπουδαιότητα του σπηλαίου.
Το Σάββατο 9 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επιμορφωτική επίσκεψη στο Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα — έναν χώρο ιδιαίτερης ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής σημασίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν από τους μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας.
Στην ξενάγηση συμμετείχαν ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης Αττικής, Επόπτες και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης της Αττικής — στο πλαίσιο δράσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.
Ο χώρος όπου γεννήθηκαν τα αριστουργήματα
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννο Λώλο και την αρχαιολόγο Χριστίνα Μαραμπέα, των οποίων η επιστημονική παρουσίαση ανέδειξε με γλαφυρό και ουσιαστικό τρόπο τη σπουδαιότητα του σπηλαίου.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευριπίδης αποσυρόταν στο σπήλαιο αυτό και έγραφε τα δράματά του — έργα που σφράγισαν την παγκόσμια λογοτεχνική και θεατρική ιστορία. Η επιστημονική παρουσίαση φώτισε επίσης τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και την ευρύτερη ιστορική σύνδεσή της με την αρχαία ελληνική γραμματεία.
Μια μοναδική εμπειρία
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν τόπο που συνδέεται άμεσα με την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, να ενημερωθούν για την αρχαιολογική έρευνα της περιοχής και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία μέσα σε εξαιρετικό φυσικό τοπίο.
Η επίσκεψη αποτέλεσε σημαντική δράση ενίσχυσης της επαφής των εκπαιδευτικών με την ιστορία, την αρχαιολογία και τα διαχρονικά ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού.
Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τον καθηγητή Γιάννο Λώλο και την αρχαιολόγο Χριστίνα Μαραμπέα για την πολύτιμη συμβολή τους και την ουσιαστική μεταλαμπάδευση γνώσεων στους συμμετέχοντες.




