- Σημαντική δικαστική εξέλιξη για την τραγωδία στα Τέμπη, με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών να επιδικάζει αποζημίωση 420.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος και να αναγνωρίζει ευθύνη του Δημοσίου.
- Με την υπ’ αριθμ.
- Α2847/2026 απόφαση, το 25ο Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο φέρει αστική ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σημαντική δικαστική εξέλιξη για την τραγωδία στα Τέμπη, με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών να επιδικάζει αποζημίωση 420.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος και να αναγνωρίζει ευθύνη του Δημοσίου.
Με την υπ’ αριθμ. Α2847/2026 απόφαση, το 25ο Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο φέρει αστική ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 420.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν οι συγγενείς θύματος, η οποία θα καταβληθεί εντόκως από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής έως την εξόφληση.
Κρίσιμο στοιχείο: Το σύστημα ασφαλείας GSM-R
Καθοριστικό ρόλο στην κρίση του δικαστηρίου έπαιξε η μη λειτουργία κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με την απόφαση, εάν λειτουργούσε πλήρως το σύστημα επικοινωνίας GSM-R, οι μηχανοδηγοί των δύο αμαξοστοιχιών θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν και να αντιληφθούν εγκαίρως ότι βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης.
Το στοιχείο αυτό θεωρήθηκε καθοριστικό για την αποτροπή του δυστυχήματος.
Ευθύνη λόγω πλημμελούς εποπτείας
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι το Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, άσκησε πλημμελώς την εποπτική του αρμοδιότητα σε θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας.
Όπως επισημαίνεται, το κράτος όφειλε να γνωρίζει την έλλειψη λειτουργικών συστημάτων ασφαλείας και να λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, κάτι που δεν έγινε, συμβάλλοντας αιτιωδώς στο τραγικό αποτέλεσμα.
«Γνώριζε αλλά δεν έδρασε»
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο γεγονός ότι τα προβλήματα ασφάλειας και η ανεπάρκεια εποπτείας ήταν γνωστά επί μακρόν.
Το δικαστήριο τονίζει ότι, παρά τις διαπιστωμένες αδυναμίες και τον παρωχημένο εξοπλισμό, το Δημόσιο δεν προχώρησε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας των μεταφορών.
Μετά την τραγωδία: Καθυστερημένες παρεμβάσεις
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι μετά το δυστύχημα ξεκίνησαν εκτεταμένες ενέργειες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως η ενίσχυση της σηματοδότησης, της τηλεδιοίκησης και η εγκατάσταση του συστήματος ETCS.
Ωστόσο, το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες αυτές έγιναν εκ των υστέρων.





