Νέο βιοκλιματικό στέγαστρο στην Κεντρική Αγορά Πειραιά – Εγκαίνια στις 20 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Νέα εποχή ανοίγεται για την Κεντρική Αγορά Τροφίμων του Πειραιά, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο αστικής αναβάθμισης που αλλάζει την εικόνα και τη λειτουργία ενός χώρου στενά συνδεδεμένου με την εμπορική και καθημερινή ζωή της πόλης.
  • Ο Δήμος Πειραιά παραδίδει στους πολίτες το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο της Αγοράς, δίπλα στον Πύργο του Πειραιά, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο.
  • Η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτεί ουσιαστικά την επανεκκίνηση της Κεντρικής Αγοράς, με στόχο να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε άλλοτε στην καθημερινότητα του Πειραιά.

Νέα εποχή ανοίγεται για την Κεντρική Αγορά Τροφίμων του Πειραιά, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο αστικής αναβάθμισης που αλλάζει την εικόνα και τη λειτουργία ενός χώρου στενά συνδεδεμένου με την εμπορική και καθημερινή ζωή της πόλης. Ο Δήμος Πειραιά παραδίδει στους πολίτες το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο της Αγοράς, δίπλα στον Πύργο του Πειραιά, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο.

Η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτεί ουσιαστικά την επανεκκίνηση της Κεντρικής Αγοράς, με στόχο να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε άλλοτε στην καθημερινότητα του Πειραιά. Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά και ιδιωτικές επενδύσεις στην ίδια περιοχή, η ανάπλαση ενισχύει τη δυναμική ενός ευρύτερου εμπορικού, επιχειρηματικού και τουριστικού πόλου στο κέντρο της πόλης, με προοπτική να προσελκύσει επισκέπτες, εργαζόμενους και νέες επιχειρήσεις.

Φωτοβολταϊκά και νέες υποδομές γύρω από την Αγορά

Η νέα κατασκευή συνδυάζει μεταλλικά και γυάλινα στοιχεία με φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία τροφοδοτούν τον φωτισμό του χώρου, ενισχύοντας τη βιοκλιματική και ενεργειακή διάσταση της παρέμβασης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, με αναπλάσεις πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, ανακατασκευές οδοστρωμάτων και βελτιώσεις υποδομών, δίνοντας ενιαία εικόνα σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του εμπορικού κέντρου του Πειραιά.

Το έργο αναπτύχθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες: τη μετατροπή της Αγοράς σε σύγχρονη στεγασμένη αγορά, με το νέο στέγαστρο στις οδούς Δημοσθένους και Λυκούργου και την ανάπλαση των δύο πεζοδρόμων· την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από τις οδούς Μακράς Στοάς, Ιπποκράτους, την παράλληλη οδό Ιπποκράτους και την περιοχή πίσω από τον Πύργο του Πειραιά· την ανάπλαση και ανακατασκευή πεζοδρομίων και οδοστρώματος στην οδό Τσαμαδού, στο τμήμα από την Εθνικής Αντιστάσεως έως τη Δημ. Γούναρη· και την κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων υδάτων στην περιοχή γύρω από τον Πύργο. Στόχος είναι η περιοχή να αποκτήσει αυξημένη επισκεψιμότητα, μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και νέες προοπτικές για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Τα εγκαίνια στις 20 Σεπτεμβρίου

Το έργο θα εγκαινιαστεί επίσημα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 5ου Piraeus Taste Festival – Sea Food & More, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων της τοπικής επιχειρηματικής και εμπορικής κοινότητας, παραγωγικών φορέων, καθώς και επιστημονικών, πολιτιστικών, αθλητικών και τοπικών σωματείων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί κάτω από το νέο στέγαστρο, σηματοδοτώντας την επίσημη παράδοση του ανανεωμένου χώρου στους Πειραιώτες.

Το έργο, με τίτλο «Ανάπλαση ιστορικού κέντρου και στεγάστρων στην Αγορά του Πειραιά», χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Πειραιά και υλοποιήθηκε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Πειραιά «Πειραιάς Plus», με συνολικό προϋπολογισμό 3.450.000 ευρώ.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε το στέγαστρο «σημαντικό έργο υποδομής για την πόλη», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ανάπλαση, η οποία σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, έρχεται να δώσει νέα πνοή σε μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για την εμπορική και οικονομική ζωή της πόλης». Όπως ανέφερε, «ήταν ένα πάγιο αίτημα των Πειραιωτών, των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή επί σειρά ετών» και παράλληλα «μια σαφής δέσμευση και προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής, η οποία σήμερα γίνεται πράξη».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο, η ιστορική Κεντρική Αγορά εκσυγχρονίζεται και αποκτά τις υποδομές που χρειάζεται για να επιστρέψει δυναμικά στην καθημερινότητα της πόλης», εκτιμώντας ότι ο χώρος «μπορεί να εξελιχθεί ξανά σε έναν ζωντανό προορισμό εμπορίου, γαστρονομίας και συνάντησης». Όπως τόνισε, στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν «να δημιουργήσουμε έναν νέο ισχυρό πόλο στο κέντρο του Πειραιά, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα, την εμπορική κίνηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, ο Γιάννης Μώραλης σημείωσε πως «αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, ώστε να μετατρέπουμε τον σχεδιασμό μας σε έργα που αλλάζουν ουσιαστικά την πόλη», προσθέτοντας ότι «για εμάς, κάθε χρηματοδότηση έχει αξία όταν επιστρέφει στους πολίτες μέσα από σύγχρονες υποδομές, καλύτερους δημόσιους χώρους και νέες αναπτυξιακές δυνατότητες».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο δήμαρχος ανέφερε: «Θέλουμε έναν Πειραιά που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και νέες ευκαιρίες. Έναν Πειραιά που στηρίζει την τοπική οικονομία και αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ο Πειραιάς αλλάζει. Έργα που για χρόνια αποτελούσαν αιτήματα της πόλης γίνονται πράξη και δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα. Η ιστορική μας Αγορά ανανεώνεται, η περιοχή αποκτά νέα δυναμική και ο Πειραιάς περνά σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και προοπτικής. Ο Πειραιάς προοδεύει, πρωταγωνιστεί στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και συνεχίζει δυναμικά την ανοδική του πορεία».

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Τελευταία νέα