Επεκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης Πειραιά – 7 στρέμματα από τον ΟΛΠ στο Υπουργείο Πολιτισμού

Must read

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην επέκταση του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης του Πειραιά, με την αξιοποίηση επτά περίπου στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ).
  • Η έκταση αυτή αποτελεί πλέον οργανικό τμήμα του συνολικού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος εκτείνεται σε 20 στρέμματα συνολικά.
  • Η επέμβαση περιλαμβάνει διαμόρφωση διαδρομών και φυλακίου εισόδου, φυτεύσεις, ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και αποκατάσταση των πύργων της οχύρωσης — με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών και την καθολική προσβασιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην επέκταση του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης του Πειραιά, με την αξιοποίηση επτά περίπου στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ). Η έκταση αυτή αποτελεί πλέον οργανικό τμήμα του συνολικού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος εκτείνεται σε 20 στρέμματα συνολικά.

Η επέμβαση περιλαμβάνει διαμόρφωση διαδρομών και φυλακίου εισόδου, φυτεύσεις, ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και αποκατάσταση των πύργων της οχύρωσης — με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών και την καθολική προσβασιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ. Ολοκληρώθηκαν ήδη οι μελέτες συντήρησης και στερέωσης των καταλοίπων, η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης του ανατολικού κυκλικού πύργου, καθώς και οι γεωτεχνικές και υδραυλικές μελέτες.

Γενική άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης Πειραιά. Υφιστάμενη κατάσταση

Τι είναι η Ηετιώνεια Πύλη

Η Ηετιώνεια Πύλη βρίσκεται στα δυτικά του αρχαίου λιμένα του Κανθάρου — του σημερινού λιμανιού του Πειραιά — τον οποίο και προστάτευε. Κατασκευάστηκε το 411 π.Χ. ως μία από τις δύο εισόδους της οχυρωμένης πόλης, από την οποία διέρχονταν αποκλειστικά στρατιωτικές δυνάμεις. Η χρονολόγηση των σωζόμενων οχυρώσεων ανάγεται σε διαφορετικές φάσεις, από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ., με σημαντικές παρεμβάσεις κατά τη θεμιστόκλεια φάση (494-478 π.Χ.) και την κονώνεια περίοδο (394-391 π.Χ.).

Το μνημείο είχε απλή αρχιτεκτονική — είσοδος ανάμεσα σε δύο κυκλικούς πύργους, τείχη, τάφρο και προμαχώνες — ενώ στην περιοχή εντοπίζονται ίχνη αρχαίου λατομείου και κτηριακών εγκαταστάσεων. Μετά το 1922 ακολούθησε περίοδος καταστροφής, ιδιαίτερα κατά τον βομβαρδισμό του Πειραιά το 1944, και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη του ΟΛΠ. Από το 1990 και μετά, ανασκαφές και καθαρισμοί αποκάλυψαν σημαντικά τμήματα της οχύρωσης.

Πρόταση επέκτασης αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνειας Πύλης

Τι λέει η Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι τα Θεμιστόκλεια Τείχη αποτελούν «ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής οχυρωματικής» και υπογράμμισε ότι η Ηετιώνεια Πύλη είναι ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος αρχαιολογικός χώρος της Πειραϊκής Ακτής. Η συνολική επέμβαση είχε ξεκινήσει με Προγραμματική Σύμβαση το 2013 και ολοκληρώθηκε με τον φωτισμό της Πύλης το 2024.

Παράλληλα, η Ηετιώνεια Πύλη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υπό κατασκευή Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, με το οποίο θα αποτελέσει ενιαία πολιτιστική διαδρομή για τους επισκέπτες του Πειραιά.

Πηγή: ΥΠΠΟ

- Advertisement -spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest article