Ανησυχία προκαλεί νέα μελέτη του ΕΦΕΤ, η οποία αποκαλύπτει ότι αντί το ψωμί να γίνεται πιο υγιεινό, η περιεκτικότητά του σε αλάτι… αυξήθηκε κατά 6,8% μέσα σε δώδεκα χρόνια, παρά το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας για εθελοντική μείωση του αλατιού. Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι στο ψωμί φούρνου ανέβηκε από 1,32% το 2012 σε 1,41% το 2024, με μόλις το 19,4% των δειγμάτων να τηρεί το όριο του 1,2% που προέβλεπε η συμφωνία. Το 2012 το ποσοστό συμμόρφωσης ήταν σχεδόν διπλάσιο, στο 31,8%, δείχνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.
Το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές αλατιού στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων και η υπερκατανάλωση αποτελεί πραγματική βόμβα για τη δημόσια υγεία. Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει έως 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, οι Έλληνες καταναλώνουν σχεδόν τα διπλάσια, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, νεφρικών προβλημάτων και άλλων σοβαρών νοσημάτων. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού στα συνιστώμενα επίπεδα μπορεί να σώσει μέχρι και 2,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο παγκοσμίως, κάτι που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Παρά το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ πολιτείας και παραγωγών πέτυχαν σημαντικές μειώσεις αλατιού, στην Ελλάδα φαίνεται ότι η προσπάθεια… εκτροχιάστηκε. Όπως σημειώνουν ειδικοί, οι αρτοποιοί φοβήθηκαν πιθανή πτώση στη γεύση και στις πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη υποχρεωτικής εφαρμογής άφησε την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Ωστόσο, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι σταδιακές μειώσεις 30–40% στο αλάτι δεν γίνονται καν αντιληπτές από τους καταναλωτές.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΕΦΕΤ, καθηγητή κ. Α. Ζαμπέλα, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα χρειάζεται μια ρεαλιστική αλλά δεσμευτική πολιτική για το αλάτι» και ότι «ήρθε η ώρα η χώρα μας να περάσει από τις καλές προθέσεις σε ουσιαστικές και συστηματικές δράσεις». Με απλά λόγια, ο ΕΦΕΤ δείχνει πλέον προς τη νομοθετική οδό, αφού ο εθελοντισμός δεν απέδωσε.
Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients, καταγράφει με ακρίβεια την ανησυχητική τάση. Πρόκειται για μια προειδοποίηση προς την Πολιτεία, τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, ότι ακόμη και ένα τόσο καθημερινό προϊόν όπως το ψωμί μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την υγεία εκατομμυρίων πολιτών, αν δεν υπάρξει άμεσα δράση.




