Μητσοτάκης από το Energy Summit: «Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο – η ελευθερία ναυσιπλοΐας πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως»

Must read

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Για τις εξελίξεις στον πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράν, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe», σε συζήτηση με τον Europe Editor των Financial Times, Ben Hall.
  • «Συναντιόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής και οικονομικής αναταραχής», ανέφερε εξαρχής ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει πάντα μια διπλωματική λύση.
  • «Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» Ο κ.

Για τις εξελίξεις στον πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράν, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe», σε συζήτηση με τον Europe Editor των Financial Times, Ben Hall.

«Συναντιόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής και οικονομικής αναταραχής», ανέφερε εξαρχής ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει πάντα μια διπλωματική λύση.

«Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και, φυσικά, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως. Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο δεύτερο σημείο, διότι δημιουργείται ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο». Εξήγησε ότι αυτές οι δύο παράμετροι θα καθορίσουν την τελική συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε για ένα πιθανό αρνητικό σενάριο: παράταση της σύγκρουσης, σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και ανάγκη όλων των κυβερνήσεων να στηρίξουν τους πολίτες τους σε μια περίοδο πίεσης», τόνισε.

Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η Ελλάδα χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα: «Είμαστε μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να το κάνουν αυτό». Προειδοποίησε πάντως ότι «οι δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο δεν είναι απεριόριστες» και θύμισε τις δραματικές συνέπειες στις αγορές ενέργειας το 2022, όταν εκτινάχθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου.

Στενά Ορμούζ: «Σχεδόν το ξεχνάμε – αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα»

«Κάθε εβδομάδα κατά την οποία τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά προσθέτει επιπλέον πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Υπάρχει ο κίνδυνος να αποδεχθούμε το status quo ως κάτι ανεκτό. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι «σχεδόν το ξεχνάμε, επειδή δεν διεξάγονται έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».

Ανέφερε επίσης ότι κατανοεί πως η κρίση προκαλεί μεγάλη εσωτερική πίεση στις ΗΠΑ λόγω της τιμής της βενζίνης, αναφέροντας ότι και ο Τραμπ έχει κίνητρο να θέσει τη διαπραγμάτευση στην κορυφή της ατζέντας, «πιθανώς ακόμη και στις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Σι», καθώς επηρεάζεται και η Κίνα και ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία.

«Ζούμε σε έναν αλληλοσυνδεόμενο κόσμο. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι μια σοβαρή διαταραχή στον φυσικό εφοδιασμό πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων θα αφήσει κάποιον ανεπηρέαστο», τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τα όσα συμβαίνουν στα Στενά του Ορμούζ αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σοβαρά στην Ευρώπη: «Έχουμε πολιτική για την κλιματική αλλαγή· δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε πολιτική ενεργειακής ασφάλειας. Και δυστυχώς τα δύο αυτά δεν συμβαδίζουν πάντοτε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα πλήρως αυτάρκης όσον αφορά τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αεροσκαφών, και μεγάλος εξαγωγέας πετρελαϊκών προϊόντων: «Διαθέτουμε εξαιρετικά διυλιστήρια». Εκφράστηκε αισιόδοξος για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «αναμένω, όπως συνήθως συμβαίνει, ένα μεγάλο κύμα κρατήσεων της τελευταίας στιγμής».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα παρενέβη στο diesel καθώς «επηρεάζει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και τροφοδοτεί άμεσα τον πληθωρισμό», ενώ στήριξε επίσης συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά. «Η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μου», είπε, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα που εφαρμόζουμε πρέπει να μην επιδεινώνουν τον πληθωρισμό και να είναι στοχευμένα και προσωρινά».

Εκτίμησε ότι για πρώτη φορά, πιθανότατα μέσα στη χρονιά, η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη. «Αυτό αποτελεί πολιτική παρακαταθήκη για εμένα και υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε τη θέση του για ευρωπαϊκό δανεισμό: «Δεν θα υποστήριζα έναν γενικευμένο ευρωπαϊκό δανεισμό για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης, αλλά ένας στοχευμένος ευρωπαϊκός δανεισμός θα μπορούσε να βρίσκεται στο τραπέζι».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν διαθέσει πλοία για την προστασία της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας ότι «αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει σοβαρά τον ρόλο της σε αυτή την περιοχή του κόσμου, τότε πρέπει να διαθέσει και τους απαραίτητους πόρους». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη αν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ, επισημαίνοντας: «Είμαστε μια μεσαίου μεγέθους ανοιχτή οικονομία και κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη. Η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας».

Αναφέρθηκε επίσης στις προγραμματισμένες εξορύξεις για κοιτάσματα στα ελληνικά ύδατα, τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επιτεύχθηκαν λόγω ανάπτυξης των ΑΠΕ και στη μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα ενέργειας. Σχετικά με τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης είπε: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να είναι κάτι άλλο». Επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο «θα παραμείνει μαζί μας στο προβλέψιμο μέλλον» και πως προτιμά να παράγει η Ελλάδα δικό της φυσικό αέριο αντί να το εισάγει: «Αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά στα δημόσια οικονομικά μας και ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στην ενεργειακή μας ασφάλεια».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει πραγματική ενεργειακή αγορά αλλά «κατακερματισμένη αγορά ενέργειας», χωρίς επαρκείς διασυνδέσεις, και αναφέρθηκε στη σημασία της τιμής ηλεκτρισμού ενόψει της στροφής στην ηλεκτροκίνηση: «Η τιμή του ηλεκτρισμού ως συνιστώσα κόστους για όλα όσα κάνουμε θα γίνει κρίσιμης σημασίας».

Τέλος, για την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι η μόνη μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση απέναντι στο φυσικό αέριο για τη βασική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Συστήσαμε ομάδα εργασίας για να εξετάσει το μέλλον της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για σχέδιο δεκαετίας· δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Όμως για μια χώρα που κάποτε πανικοβαλλόταν μόνο στο άκουσμα της λέξης “πυρηνικά”, το γεγονός ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με επιχειρήματα υπέρ και κατά αποτελεί μεγάλη πρόοδο», κατέληξε.

- Advertisement -spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest article