- Ελεύθερος αφέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (24/04) ο Νίκος Ρωμανός, μετά την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον έκρινε αθώο για την υπόθεση της έκρηξης σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηποι Αθήνας στις 31 Οκτωβρίου 2024.
- Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε αμφιβολίες που κρίθηκαν υπέρ των κατηγορουμένων, οδηγώντας στην απαλλαγή τόσο του ίδιου όσο και των Δημήτρη Π.
- και Αργύρη Κ., οι οποίοι επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ελεύθερος αφέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (24/04) ο Νίκος Ρωμανός, μετά την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον έκρινε αθώο για την υπόθεση της έκρηξης σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηποι Αθήνας στις 31 Οκτωβρίου 2024.
Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε αμφιβολίες που κρίθηκαν υπέρ των κατηγορουμένων, οδηγώντας στην απαλλαγή τόσο του ίδιου όσο και των Δημήτρη Π. και Αργύρη Κ., οι οποίοι επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ποιοι καταδικάστηκαν
Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους δύο κατηγορούμενες. Συγκεκριμένα:
- Η Μαριάννα Μανουρά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών, χωρίς να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
- Η Δήμητρα Ζ. καταδικάστηκε σε 8 έτη κάθειρξης, με αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Οι καταδίκες αφορούν, κατά περίπτωση, αδικήματα όπως εγκληματική οργάνωση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών, κατοχή όπλων και έκρηξη με πρόκληση φθορών.
Τι λένε οι συνήγοροι
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού σημείωσαν ότι «το δικαστήριο δέχθηκε το προφανές», τονίζοντας πως η αθώωση ήρθε μετά από σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.
Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι η απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης δικαίωση, επισημαίνοντας πως οι 17 μήνες προσωρινής κράτησης «δεν επιστρέφονται», ενώ έκαναν λόγο για σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από:
- την εκτεταμένη χρήση προσωρινής κράτησης,
- την «κατασκευή σεναρίων»,
- και τη δημόσια στοχοποίηση κατηγορουμένων πριν την εκδίκαση.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικό προβληματισμό γύρω από τη λειτουργία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.





